Peşin fiyatına  bir şeyler satın almak elbette zordur. Bu sebeple hepimiz alacağımız ürünleri senetle taksitlendirmenin yollarını arıyoruz. Senetle bir ürün aldığımızda geciktirme riskine karşın ne kadar faiz ödeyeceğinizi bilmek dolayısıyla en doğal hakkınız oluyor. Bu yazımızda  senet borcunuzu gecikme faizini nasıl hesaplayacağınızı anlatacağız.

Senetli borcunuzun gecikme faizini ücretsiz olarak öğrenmeniz mümkündür. Tabii ki bunu internet aracılığıyla  yapabiliyorsunuz. Gecikme faiziniz borcunuzu ve geciktirme sürenize oranla değişmektedir. İnternet üzerinde bir sistem robotu kullanılmaktadır. Bu sayede gecikme faizini kolayca öğrenebilirsiniz.  Tarayıcınız üzerinden bu robota ulaşarak bilgileri doldurmanız bu işlem için yeterlidir. Bu sistem üzerinden size “ödemeniz gereken tutar, faiz türünüz, başlangıç tarihi ve bitiş tarihi” sorulmaktadır. Burada en önemli bilgi faiz tipidir.  Avans faizi mi ödeyeceksiniz yoksa kanuni faiz mi muhakkak seçilmelidir. Çünkü her bir faiz tipinin tutarı farklıdır. Tüm bu bilgileri doğru şekilde girdiğiniz takdirde borcunuza işlenen faizi görebilirsiniz.

Senet Borcu Gecikme Faizi Öğrenme

Bu bilgileri bilmediğiniz takdirde hesaplamayı hiç bir şekilde gerçekleştiremezsiniz. Faiz hesaplarınızı yaptıktan sonra kendi mail adresinize bu hesaplamayı gönderebilirsiniz. Böylece istediğiniz zaman bu faiz gecikme oranını kontrol edebilirsiniz.

Bir başka yöntemde tutarı ödemekten. Borcunuzu öderken  zaten işlenen faiz miktarını rahatlıkla fark edeceksiniz.

Eğer siz alacaklı tarafsanız ve borç sahibi size belli bir dönem sonra ödeyebileceğini söylediyse hangi işlem türüne girerse girsin faiz uygulayabilirsiniz.  Eğer ticari bir iş değilse, yasal faiz uygulaması zaten bulunmaktadır.  Bu oran %9 olarak belirlenmiştir.  Alacağınız ya da ödeyeceğiniz faiz miktarını bu orana dayanarak öğrenebilirsiniz.  Bu faizin uygulanabilir olması için icra takip dosyası açılmış olmalı.

Eğer bu sürecin uzamasını istemiyorsanız, ödemenin geciktiği ilk iki iş günü içerisinde alıcı tarafından protesto çekilmelidir.

senetle kredi

Gördüğünüz üzere ister alacaklı taraf olun, isterseniz de borçlu taraf olun, faiz oranlarına her zaman ihtiyaç duyarsınız.  Bu sebeple senet imzalanmadan önce bir sözleşme hazırlanması iki taraf açısından da faydalı olacaktır.  Sözleşmede hem diğer koşullara bağlayıcılık kazandırabilirsiniz hem de ödemeler geciktiği takdirde nasıl bir faiz uygulaması olacağını ve bunun dışındaki yaptırımları belirleyebilirsiniz.